DOKUMENTÄRFILMEN

Tänkte skriva lite granna om dokumentärfilmen som jag gjorde som projektarbete sista året på gymnasiet.

Tanken var att jag skulle återberätta det som skedde i Sabra och Shatila lägrerna i Libanon genom att intervjua människor som upplevde massakern där. Jag var inte så intresserad av att skylla på nån för händelsen utan jag ville låta dessa människor tala om vad dem upplevde och hur dem sedan gick vidare i livet utan att glömma det som skedde. Idén för hela denna grej kom egentligen från min pappa då vi pratade om vad han och hans familj gick igenom. Dem hade dock tur och han rymma innan masskern kickade igång.
Men tillslut så valde jag att lägga mer fokus på en annnan händelse som skedde efter själva massakern då jag under dem flesta intervjuerna märkte att dem alla hade gått igenom samma sak nämligen en kidnappning. Efter massakern blev dem flesta unga männ omhändetagna av israeliska soldater för att sedan föras bort i stora lastbilar. Dessa unga männ är än idag spårlöst försvunna och man vet varken om de lever eller är döda. Jag tyckte detta var oerhört intressant då alla jag intervjuade hade någon anhörig som blivit kidnappad. Alla fyra kvinnor som är med i filmen hade antingen en man, en son eller en bror som befann sig på denna lastbil. Jag intervjuade även en ung man och hans pappa blev också kidnappad på exakt samma sätt som dem andra. Jag fick även chansen att prata med en gammal man vars son också blev bortförd i lastbilen (precis som dem andra männen) och är än idag spårlöst försvunnen.
Så därför bestämmde jag mig för att filmen skulle handla mer om själva kidnappningen som skedde efter massakern. Filmen heter "När bara hoppet finns kvar", då dem medverkande fortfarande har hoppet om att få träffa sina söner,pappor, och män fastän det gått över 30 år nu.

Detta är taget från wikipedia då det beskriver ganska bra vad själva massakern handlar om,

"Sabra och Shatila var två flyktingläger för palestinier i södra Beirut i Libanon. Den 16 och 17 september 1982, under landets inbördeskrig och medan Beirut befann sig under israelisk ockupation, massakrerade libanesisk kristen milis (falangisterna) hundratals palestinska flyktingar i de båda lägren. Detta skedde under Ariel Sharons tid som israelisk försvarsminister och han var den som släppte in falangisterna, palestiniernas svurna fiende, i Sabra och Shatila.

Följande natt ockuperade israeliska styrkor västra Beirut, i strid med avtalet från augusti. På kvällen den 16 september gick 150 beväpnade falangister under ledning av Elie Hobeika in i flyktinglägren Sabra och Shatila för att hitta den beväpnade PLO-milis som Israel trodde gömde sig i lägret. När falangisterna lämnade lägren 36 timmar senare lämnade de efter sig 700-800 döda palastinier, män, kvinnor och barn.Sharon hade sagt till falangisterna några timmar innan intrånget att PLO hade mördat Gemayel och israelerna var därför väl medvetna om falangisternas ilskna känslor gentemot palestinierna. Det visade sig i efterhand att ingen palestinier varit inblandad i mordet. En syrisk agent, Habib Tanious Shartouni, erkände sig skyldig till mordet"

Tyvärr finns det ingen information om själva kidnappningen som skedde strax efter då många myndigheter i arabvärlden valt att på något sätt dämpa denna fråga. Dem medverkande i filmen har talat med olika tidningar, regerignar osv men ingen har kunnat gett dem något svar. Tänkt er själva i deras situation! En av kvinnan sa att hon nästan föredrog att hennes man var död för då kunde hon åtminstonde besöka hans grav, istället för att vara omedveten (i resten av livet) om vart han befinner sig eller om han ens lever..

Detta är utdraget från min projektplan som jag skrev månaderna innan jag åkte ner till Libanon.
I början hade jag ingen aning om vilket ämne jag ville beröra i min dokumentärfilm.  Jag visste dock att jag ville filma något som berör och samtidigt upplysa människor. Därför har jag valt att göra en dokumentärfilm om Sabra och Shatila massakern. Anledningen till detta val är främst för att mina båda föräldrar upplevt denna massaker men också för att många inte vet om det. Händelsen skedde för cirka 30 år sen men är fortfarande inte glömd av det palestinska folket i Libanon.  Personligen tycker jag att ämnet är intressant eftersom folket då inte hade någon aning om att massakern skedde. Vilket är väldigt intressant med tanke på hur medierna såg ut på den tiden. Under massakerns gång satt folk hemma bara några meter från platsen och hade inte den blekaste aning om vad föregick, eftersom massaker skedde främst med knivar då man inte ville att någon skulle höra.

Som jag nämnt tidigare har jag ett stort intresse för ämnet. Jag vill främst veta hur, vad och varför allt blev som det blev. Jag vill även göra denna dokumentär för att få reda på hur mina föräldrar upplevde massaker men också få reda på andra människors erfarenheter och hur massaker påverkat deras liv idag. Jag vill även bilda min egen uppfattning om mina föräldrar sätt att vara och hur mycket massakern påverkat deras liv samt format dem som personen. Det känns inte som det finns direkt problem som ska lösas endast frågor som ska besvaras och även vilka konsekvenser massaker har haft. "


Det låter som om jag inte kan uttala bokstaven "S" haha men det kanske har med ljudet på min mobil.

Ska fortsätta jobba nu! Ha det gött!

Kommentarer
Postat av: chamsine

Detsamma :) jag gör projekt om missförstånd inom islam, en skol grej :P hur va ditt nyår?

2011-01-01 @ 16:16:00
URL: http://chamsinenews.blogg.se/
Postat av: suuzy for president

Mina föräldrar var med där, min pappa var en stor man i PLO så han var rätt efterlyst. Skulle det inte varit för en kristen taxichaufför som sa att hon skiljt sig från min pappa och blivit kristen så skulle min mamma och 2 äldsta syskon inte levt

2011-01-01 @ 22:01:42
URL: http://suzansalem.blogg.se/
Postat av: suuzy for president

glömde svara: Kol 3am w inte bi alf 5er inshalla! Hoppas du hade en grym kväll!

2011-01-01 @ 22:04:15
URL: http://suzansalem.blogg.se/
Postat av: Linda

Vill börja med att säga tack för dina fina ord.Sen vill jag bara önska dig ett riktigt gott nytt år. Kul att få följa dig nu =)kram kram

2011-01-01 @ 22:17:33
URL: http://www.linnda.se
Postat av: MammaMarie

Vad duktig du är som har gjort film om den händelsen, verkligen imponerande. Hoppas du fortsätter på den vägen.Gott Nytt år på dig också!

2011-01-01 @ 23:57:50
URL: http://mammamarie.se
Postat av: chamsine

jag vill gärna se ditt material, vart har du den andra videon? alltså intervjuerna och så

2011-01-02 @ 16:18:47
URL: http://chamsinenews.blogg.se/
Postat av: H

Just det, minns din filmvisning som jag och Hindirin var med på haha. Så söt, du var så himla nervös! Den var riktigt bra, det vet du. Grymt imponerande. Men det förvånar mig inte, du har det inom dig! Ses imorn, pussis

2011-01-02 @ 16:51:32

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0