DOKUMENTÄRFILMEN

Tänkte skriva lite granna om dokumentärfilmen som jag gjorde som projektarbete sista året på gymnasiet.

Tanken var att jag skulle återberätta det som skedde i Sabra och Shatila lägrerna i Libanon genom att intervjua människor som upplevde massakern där. Jag var inte så intresserad av att skylla på nån för händelsen utan jag ville låta dessa människor tala om vad dem upplevde och hur dem sedan gick vidare i livet utan att glömma det som skedde. Idén för hela denna grej kom egentligen från min pappa då vi pratade om vad han och hans familj gick igenom. Dem hade dock tur och han rymma innan masskern kickade igång.
Men tillslut så valde jag att lägga mer fokus på en annnan händelse som skedde efter själva massakern då jag under dem flesta intervjuerna märkte att dem alla hade gått igenom samma sak nämligen en kidnappning. Efter massakern blev dem flesta unga männ omhändetagna av israeliska soldater för att sedan föras bort i stora lastbilar. Dessa unga männ är än idag spårlöst försvunna och man vet varken om de lever eller är döda. Jag tyckte detta var oerhört intressant då alla jag intervjuade hade någon anhörig som blivit kidnappad. Alla fyra kvinnor som är med i filmen hade antingen en man, en son eller en bror som befann sig på denna lastbil. Jag intervjuade även en ung man och hans pappa blev också kidnappad på exakt samma sätt som dem andra. Jag fick även chansen att prata med en gammal man vars son också blev bortförd i lastbilen (precis som dem andra männen) och är än idag spårlöst försvunnen.
Så därför bestämmde jag mig för att filmen skulle handla mer om själva kidnappningen som skedde efter massakern. Filmen heter "När bara hoppet finns kvar", då dem medverkande fortfarande har hoppet om att få träffa sina söner,pappor, och män fastän det gått över 30 år nu.

Detta är taget från wikipedia då det beskriver ganska bra vad själva massakern handlar om,

"Sabra och Shatila var två flyktingläger för palestinier i södra Beirut i Libanon. Den 16 och 17 september 1982, under landets inbördeskrig och medan Beirut befann sig under israelisk ockupation, massakrerade libanesisk kristen milis (falangisterna) hundratals palestinska flyktingar i de båda lägren. Detta skedde under Ariel Sharons tid som israelisk försvarsminister och han var den som släppte in falangisterna, palestiniernas svurna fiende, i Sabra och Shatila.

Följande natt ockuperade israeliska styrkor västra Beirut, i strid med avtalet från augusti. På kvällen den 16 september gick 150 beväpnade falangister under ledning av Elie Hobeika in i flyktinglägren Sabra och Shatila för att hitta den beväpnade PLO-milis som Israel trodde gömde sig i lägret. När falangisterna lämnade lägren 36 timmar senare lämnade de efter sig 700-800 döda palastinier, män, kvinnor och barn.Sharon hade sagt till falangisterna några timmar innan intrånget att PLO hade mördat Gemayel och israelerna var därför väl medvetna om falangisternas ilskna känslor gentemot palestinierna. Det visade sig i efterhand att ingen palestinier varit inblandad i mordet. En syrisk agent, Habib Tanious Shartouni, erkände sig skyldig till mordet"

Tyvärr finns det ingen information om själva kidnappningen som skedde strax efter då många myndigheter i arabvärlden valt att på något sätt dämpa denna fråga. Dem medverkande i filmen har talat med olika tidningar, regerignar osv men ingen har kunnat gett dem något svar. Tänkt er själva i deras situation! En av kvinnan sa att hon nästan föredrog att hennes man var död för då kunde hon åtminstonde besöka hans grav, istället för att vara omedveten (i resten av livet) om vart han befinner sig eller om han ens lever..

Detta är utdraget från min projektplan som jag skrev månaderna innan jag åkte ner till Libanon.
I början hade jag ingen aning om vilket ämne jag ville beröra i min dokumentärfilm.  Jag visste dock att jag ville filma något som berör och samtidigt upplysa människor. Därför har jag valt att göra en dokumentärfilm om Sabra och Shatila massakern. Anledningen till detta val är främst för att mina båda föräldrar upplevt denna massaker men också för att många inte vet om det. Händelsen skedde för cirka 30 år sen men är fortfarande inte glömd av det palestinska folket i Libanon.  Personligen tycker jag att ämnet är intressant eftersom folket då inte hade någon aning om att massakern skedde. Vilket är väldigt intressant med tanke på hur medierna såg ut på den tiden. Under massakerns gång satt folk hemma bara några meter från platsen och hade inte den blekaste aning om vad föregick, eftersom massaker skedde främst med knivar då man inte ville att någon skulle höra.

Som jag nämnt tidigare har jag ett stort intresse för ämnet. Jag vill främst veta hur, vad och varför allt blev som det blev. Jag vill även göra denna dokumentär för att få reda på hur mina föräldrar upplevde massaker men också få reda på andra människors erfarenheter och hur massaker påverkat deras liv idag. Jag vill även bilda min egen uppfattning om mina föräldrar sätt att vara och hur mycket massakern påverkat deras liv samt format dem som personen. Det känns inte som det finns direkt problem som ska lösas endast frågor som ska besvaras och även vilka konsekvenser massaker har haft. "


Det låter som om jag inte kan uttala bokstaven "S" haha men det kanske har med ljudet på min mobil.

Ska fortsätta jobba nu! Ha det gött!

Ur min garderob

Äntligen rensade jag ut min garderob. Min mamma har tjatat i evigheter men jag har inte haft tid tills idag! Blev inspirerad av Amira och hur fint hon hade gjort! Dock så är bilderna och collaget kassa (skäms nästan för att lägga up dem) då jag inte hittar laddaren till min kamera.. säkert brorsan som slarvat bort den men erkänner inte, typiskt!! Fotade lite plagg som jag använder och gillar mest. Speciellt dom där små vita skorna! Dem har jag sparat och var mina första skor, synd att man inte kan använda dem hehheh!
P.S, imorrn kmr ett inlägg om dokumentärfilmen jag gjorde förra året! D.S


Hahaha så fult! Min lärare i foto skulle inte bli glad om han såg detta, haha. Nån som vet vart man kan ladda ner ps?


BröllopSnodde dessa bilder från min kusins facebook. Alltså döda mig! Sååå vackert. Jag har bestämmt mig, OM jag gifter mig så ska jag ha mitt bröllop här. Utsikten, dekorationerna, den fräsha luften och att det är utomhus är ju bara för perfekt! ohhhhh


Bal


 Hej kanintänder!


Kul att min klänning ser ut som att den "åker av", hehe


Fick tyvärr klippa en stor del ab bilden då vissa inte vill vara med;)

Fick ett mejl av en tjej som undrade om jag gick på studentbalen. And yes I did. Jag rekomenderar verkligen alla som kan att gå på den för det var så kul. Ni vet när man var yngre så hade man alltid en dröm att klä sig i en fin balklänning, få håret och sminket fixat och sätta på sig en tiara precis som askungen? Jag har alltid velat göra det och det var även därför jag bestämmde mig för att gå på balen. Även om det kryllades med alkohol runt omkring mig så hade jag kul då jag vanligtvis inte föredrar att gå på saker där jag vet att majoriteten av folket kmr vara stupfulla.
Men om ni funderar på gå så tkr jag att ni ska göra det eftersom det verkligen var en upplevelse:) Jag menar det är inte varje dag man åker limmo, går på röda mattan, sätter på sig en klänning och äter en yanni exklusive middag, right?
 Klänningen är föressten inte köpt här utan i Libanon (förvånade vah?)


Vår från H&M
Ni anar inte hur mycket jag ÄLSKAR våren! Det finns så mycket fördelar med våren och jag tänkte räkna upp några:) 1. Det är inte för varmt och inte för kallt 2.Man kan cykla utan att frysa ihjäl 3.Solen är uppe längre 4.Jag fyller år (6 mars) 5. Det finns fyra röda dagar 6.Människor är allmänt glada 7.Uteserveringar! Och för att inte glömma alla snygga kläder!!!! Funderar på att beställa dessa saker men är osäker på den ljusblåa klännigen. Den verkar så matt.. Vad tkr ni? 


olalala


Kan inte någon klia mig så här? Det ser fett skönt ut om man ska gå på hans ansiktsuttryck!


shöööpingSurry för dem kassa bilderna men min kamera dog så fick använda mobilen. Hann med lite shopping idag efter jobbet och även om fötterna värkde så var jag ju tvungen att kolla in REAN, blatten som jag är! Den svart/vita toppen är från gina samt den svarta tröjan med tryckt och även jeansleggingsen. Och jag har inte köpt alla smycken som är på stället utan bara själva stället, heter det föressten så? smyckeställe? aja
 Alltså jag vill pussa han/hons panna som uppfann jeansleggingsen!!! Bästa uppfiningen seriöst (efter medecin, elecktricitet osv)! Jag har ALLTID haft svårt att hitta jeans ända sen jag var liten. Antingen sitter dem bra vid rumpan och midjan men då är dem för stora vid knäna och tvrärtom. Så alla "jeans" som jag har nu är jeansleggings:)

Btw, ÄR LEDIG IMORN!!!!! och vad jag ska sova ut. Har vaknat kl 6.00 fem gånger i rad och är helt slut..
Jag börjar förstå nu varför dem flesta som jobbar (och speciellt svenskar) blir så exhalterade inför helgen. Människor som jobbar uppskattar mer den lediga tiden som man får. Dem flesta brukar sitta dagarna innan (ons,tor,fre) och planerar vad dem ska göra i helgen. Vilken mat dem ska äta, vilket vin som ska drickas osv haha. Aja jag börjar prata strunt nu, ska sova! KRAM


BILDBOMB 2

Nu när jag ändå håller på att överföra alla mina bilder från resan så kan jag passa på att lägga upp lite bilder från min praktikplats. Jag har ju nämt tidigare att jag haft APU i Libanon på en tv-kanal då jag gick medialinjen på gymnasiet. Min kusin fixade praktikplatsen till mig och utan henne hade jag aldrig haft den möjlighet så jag är väldigt tacksamm:) Iallf, jag var skit orolig i början då min arabiska inte är perfekt och jag kan knappt skriva eller läsa. Men tack och lov så är Libanon ett land med flera språk och dem flesta behärskar både franska och engelska så det underlättade mycket.
Första dagen på praktikplatsen var jag så jäääkla nervös och såklart så strulade allting. TV-kanalen hade två olika byggnader. Den första byggnaden var huvudkontoret, medan den andra byggnaden var själva studion (alla program spelades in där) som var lite utanför Beirut. Innan man kommer in i själva studion måste man gå förbi vakter eftersom säkerheten är ganska hög där. Dem frågade såklart vad jag hette och vad jag skulle göra men dem vägrade släppa in mig eftersom huvudkontoret inte hade hunnit skicka iväg mina papper där det står att jag ska vara praktikant. Jag fick självklart panik eftersom jag skulle börja kl 9.00 och den hade hunnit bli halv. Efter många om och men fick jag slutligen komma in och blev hämtad av en bildproducent som var lite "bögig" hahah. Han kunde inte sluta snacka om programmet Greys Anatomy och eftersom jag är ett stort fan så hade vi mycket att prata om. Efter denna lilla incident rullade allt på tack och lov.
 
Mina arbetsuppgifter var först och främst att observera allt som hände runt omkring mig. I kontrollrummet, i studion, bakom kulliserna osv. Jag fick även prova på att vara studioman, kameragubbe och klippa ett program som spelades in. Dem försökte göra det så lätt som möjligt för mig då jag inte alls har någon erfarenhet.
Många av mina vänner frågade om jag trivdes med tanke på att jag befann mig i ett annat land med en annan kultur osv. Jag var som fisken i vattnet eftersom jag alltid drömt om att få jobba inom TV. Självklart blev det ju lite kulturkrockar här och där men det löste sig alltid!
Alla var jätte snälla mot mig och jag har aldrig kännt mig så välkommen. Ville nästan inte åka hem sista dagen!
Denna upplevelse är lätt en av mina bästa minnen och jag är som sagt oerhört tacksam att jag fick denna möjlighet. Annars skulle jag säkert hammnat på nån klädesbutik som dem flesta av mina kompisar. Jag skulle aldrig kunna fixa en liknande praktikplats i Sverige. Så ni som är intresserade av media och tv-produktion borde statsa på en praktik utomlands!
I kontrollrummet


En studio


Förberedelser inför ett live-programm
En kran-kamera


Alltid på morgonen så hade dem ett mat-programm och vi fick alltid smaka på maten efter åt:D


Jag in action (yanni)


Asså den här gubben! Han var så söt! Han hjälpte alltid mig och kallade mig för hans dotter (han har 8 döttrar). Om jag behövde något så gick jag alltid till honom. Han kunde även, enligt honom läsa av männiksor ansikten. Så han kunde se (enligt mitt ansikte) hur jag var som person, och han hade rätt! :O (har dock aldrig trott på sånt där men vem vet)


Träffade Bashar. Vet inte om nån känner igen han men han var med i Star Academy vilket är som Idol här.


Träffade även på skådespelerskan Amal Arafe. När jag var mindre tittade jag alltid på hennes serie så det var skit coolt att träffa henne:)


Nån programledare från Dubai


Gud vad jag skämmdes här haha


Avslutar med denna bild. Träffade på en kossa MITT PÅ VÄGEN när vi skulle filma ett reportage


BILDBOMB

Fick ett sug efter att kolla på bilder från Libanon. Det har nu gått ett år men jag minns allt som om det vore igår. Även om jag var där med ett syfte hann jag med ett och annat. Jag fick umgås med mina underbara kusiner, gå på massivis med bröllop och förlovningar, besöka massivs med ställen och fira min 18-årsdag. Jag fick även känna hur det känns att få en tårta i ansiktet. Kolla på klippet och njut!

Lite bilder dåra

Libanon från above

Glad?

MAAAT

Ännu mer mat

Blev helt till mig av utsikten (även om det inte syns på bilden)

Kusin och jag på hennes kompis förlovning

Asså den här glassen...... jag levde seriöst på den (ABBER KOLLA HIT :))

Mitt kusin barn (hans pappa tkr det var kul att spraya hans hår till nyår)

Alla barn älskar mig som vanligt:D Fick en stor nallebjörn av denna unge, dog

Min brorsa saknade mig (yanni) så han kom och hälsa på

Det gjorde även min kusin Lina. Hon föredrog att lipa åt folk i Libanon då hon inte kan prata arabiska

asså jag och bebisar

En annan förlovningsfest fast då var det min kusins

Kusin från mammas sida

Påväg till ett bröllop

Jag fyllde 18 år

Blev firad två gånger hihiihihi

orkade inte vara seriös heltatiden

Avslutar med denna vackra bild

HELT DÖD

Assså oooh mina fötter värker. Har stått/sprungit i 14 timmar och ska jobba imorn igen. Börjar ångra mig att jag tog passen. En kompis ringde idag och fråga om jag skulle följa med på konferensen imorn men jag jobbar ju:(
Jag gick aldrig förra året på den stora konferensen (jag hade precis kommit hem från min resa)så jag saknar känslan av att vara där men jag får vänta tills nästa år, what to do, behöver liksom pengarna plus att det är storhelg vilket betyder mycket OB.

Aja tråkigt inlägg men vi hörs kanske imorrn om jag inte dött ellr så:)

"BENGAL,HINDU,PAKISTANIER?" "NEJ HON ÄR PALESTINIE FÖRFAN!"

HAHAHHA så lätt det tidigare idag när jag träffade upp tjejerna för en sen lunch på Spicy Hot. Hade egentligen planerat på att skriva ett sånt där "jag-är-helt-död-och-orkar-inte-med-denna-kyla-plus-att-jag-ska-jobba-från-7-9-hur-ska-jag-orka-inlägg" men jag orkar inte skriva ner det, kmr säkert må ännu dåligare då. Tänkte istället berätta om en liten incident som hände idag på resturangen Spicy Hot.
Spicy som vi kallar det är dels kännt för sin goda mat men även för sin övertrevliga personal. Eftersom vi typ är stammisar där så känner dem oftas igen oss och vill alltid prata. Alla som jobbar där har en sån gullig brytning och dem pratar så otroligt fort. Ibland hänger jag inte ens med haha men dem är som sagt övertrevliga.

 Nu till saken da. Jag har på senaste tiden använt en "turban" som jag brukar använda som mössa. Mina brorsor dör av flabb när jag sätter på mig den och mina kompisar tycker bara jag är konstig men jag skiter i för jag fullkommligt älskar denna skapelse. "Turbanen" är egentligen min mammas som hon köpt från nån slöjaffär i Libanon (den finns säkert här också) och hon brukar använda den då hon inte orkar sätta på sig sjalen om hon exempelvis ska ner till tvättstugan. Men ända sen jag klippte lugg har jag haft många dåliga hårdagar så då sätter jag på mig min fina "turban" och går ut. Jätte enkelt och oerhört skönt och för att inte glömma, SÅ FASHION! enligt mig da;)
Så idag på resturangen så kom en servitör fram till mig.

Han:"är du indie, varför har du på dig den där"?
Jag:"Nej jag är arab och jag gillar den" sa jag
Han: "Men varför, men pakistaaan da?"
Jag:"Nej är fortfarande arab och jag tycker om den"
Han:"Men Bangladesh, Afghanistan"???? 
han är fortfarande övertygad om att jag inte är arab
Jag:"Nej j" 
Min kompis: "Men hon är palestinie FÖRFAAAN" 

asså HAHAHHA jag dog av flabb men tillslut gav han upp och gick iväg stackarn:)

Tänkte visa lite bilder på den omtalande "Turbanen"Så vad tycker ni, ser jag ut som en bengal/pakistanier/Indier?


3 Photos

Hittade lite bilder på Hanans dator från hennes b-day i Augusti :)
  Glad födelsedagstjej!

 En annan H och jag

 At the dinner table :)


Chill med H

Drar snart till Hanan. Har inte träffat henne på länge eftersom hon numera bor i Uppsala så vi ska passa på och träffas nu när hon är ledig. En annan har ju inte jullov och ska dessutom jobba under julen....
  
                                                                        Kram!

Afrodans

Gick på afrodans idag för första gången i mitt liv och det var skitkul! Älskade dem afrikanska trummorna som fick  kroppen att skaka loss och plötsligt befann man sig i en afrikansk by dansandes med ett gäng halvnakna afrikaner, neej dååååååå. Det var nämligen instruktören som ville att vi skulle få den känslan och själv höll jag på att dö av flabb, speciellt när hon sa "ta på träden, ta på jorden" , man ba okey? nej men det var som sagt kul och jag ska boka in mig på fler afropass framöver. Börjat tröttna rejält på löpbandet och crosstrainer så jag måste variera lite.
Googlade på afrodans och fick upp denna bild...
Sådär svettig och härlig efter ett hårt pass. Vet ni föressten hur svårt det är att ta en bild när man har en spegel framför sig? dessutom är det extra svårt när man inte vill att tanterna i omklädningsrummet ska kolla konstigt på en..

Im back, again?

Blev helt plötsligt sugen på att börja blogga igen och har ingen aning om hur man byter  bloggnamn så får blogga här tills jag orkar starta en nu blugg, känns inte så kul att heta mylifeinlebanon när det inte ens är relevant längre.
Mycket här hänt sen sist, jag har tagit gjort klar min dokumentärfilm och avslutat min tre månaders praktik i Libanon, tagit studenten, fått jobb och börjat plugga på högskolan(dock bara en kurs). Vet helt ärligt inte hur länge mitt bloggande kmr hålla eftersom jag tkr det är svårt att blogga men älskar däremot att läsa andras bloggar, hmm. Innan jag forsätter skriva på hemtentan så tänkte jag köra en sån där listgrej för att jag inte har något liv, så here i go..

1. Hur löd den senaste komplimangen du fick? ''Men du som är så söt" (HATAR KOMPLIMANGER)
2. Vem var den sista du träffade? nån i min klass
3. Hur lång är du? 160 cm, tyvärr

4. Vilken var den senaste film du sett?
The lottery ticket (mums på bow wow)
5. Vem ringde du senast? Hanan
6. Hur löd ditt senaste sms och till vem? "Typiskt, fick mens dagen innan tentan" hehe

7. Vad är dagens planer? eftersom det är natt typ nu så har jag inga planer

8. Föredrar du att ringa eller skicka sms? ringa

9. Vilken ögonfärg har du? bruna
10. När vaknade du idag? 11.oo

11. Vad skrämde dig som barn?
Vatten, dvs havet och simbassänger.

12. Vem fick dig att skratta senast? Skratta? skrivit på en hemtenta i en vecka nu så jag skrattar inte
13. Har du stationär eller bärbar dator? Både och.

14. Sover du med eller utan kläder på dig? kläder
15. Sover du på någon särskild sida? Sover bara på magen eller åt sidan.
16. Vad var det senaste du stoppade i munnen? Vatten, älskar vatten

17. Välj ett ärr på din kropp? Under hakan. När jag ver bebis så skulle pappa tvätta mina händer och råka halka vilket gjorde att min haka slog i handfatet och det sprutade blod.
18. Flirtar du mycket? verkligen inte, skäms för sånt
19. Favorit minne? har massor både bra och dåliga. Men mitt bästa måste nog vara när jag var i Libanon sist. Aldrig haft så kul förut.
20. Bästa som hänt dig idag? inget

21. Värsta som hänt dig idag? gick på stan i detta äckelväder
22. Vill du gifta dig? OM jag vill, (hej desperat)
23. Hur många barn vill du ha? har faktiskt inte tänkt på antalet utan mer på hur det skulle vara. Det sjuka är att jag får mammakänslor nu??!!!!, får liksom en längtan när jag ser bebis kläder ellr när jag pussar på barn, åhhh.
24. Vad är det bästa med dig? hmm, skulle nog vara att jag är trevlig mot alla exakt alla människor jag träffar
25. Vad är det sämsta med dig?  att jag skjuter upp saker o ting
26. När grät du senast? grät o grät, fick en liten tår när jag såg det senaste OTH avsnittet

27. Tror du på ett liv efter döden? japp
28. Saknar du något? alltid
29. Vad tänker du på nu? att jag måste skicka iväg hemtentan snart 
30. Vad känner du just nu? ro

RSS 2.0